Átadták a hévízgyörki zarándok-turista pihenőhelyet

A jelenlegi tájház udvarában egy 105 m2 alapterületű épület készült el, amelyben egy nagyobb pihenőterem és a szükséges kiegészítő helyiségek kaptak helyet. A szervezett zarándoklatok során így a résztvevők kulturált körülmények között pihenhetnek, étkezhetnek és felkészülhetnek a zarándoklat folytatására.

belsoter

Az épület mellett kerékpártároló és lovas szín is kialakításra kerül, amely elősegíti a kerékpáros és lovas turizmus bekapcsolódását is az infrastruktúra használatába. A fejlesztés érintette a jelenlegi tájházat, amelynek épületében és udvarán Pest megye településeinek néprajzi értékeiből állandó kiállítás nyílik.

csoport haz

A március 16-i ünnepélyes átadón részt vett Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára; Szabó István, a megyei közgyűlés elnök; Vécsey László országgyűlési képviselő és Bazan Tibor, Hévízgyörk polgármestere.

A Pénzügyminisztérium támogatása révén, Pest Megye Önkormányzata és három települési önkormányzat (Hévízgyörk, Kistarcsa, Perbál) konzorciumaként megvalósuló projekt ezzel mérdföldkőhöz ért. A beruházás hatására több új funkció is megjelenik a Mária út Pest megyei szakaszán (zarándokvezető képzés, Pest Megyei Értéktár kiállítóhely, interaktív kiállítóhely a Mária útról, zarándok pihenőhely, közösségi és rendezvényterek), amelyek az érintett települések számára is nagy jelentőséggel bírnak.

belsoter2

A tervek szerint az önkormányzatok az ingatlanokat a Mária Út Közhasznú Egyesülettel egyeztetve használják majd az Egyesület feladatainak ellátására (pl. zarándokvezető képzés, zarándokok számára pihenőhely biztosítása, konferenciák és egyéb rendezvények szervezése), illetve a településen felmerülő közérdekű feladatok ellátására (pl. iskolai és óvodai rendezvények, civil szervezetek rendezvényei, kiállítási lehetőség biztosítása helyi művészek számára).

www.pestmegye.hu