Befejeződtek az épületenergetikai fejlesztések Tóalmáson

A projekt során a Művelődési ház, a strand területén található Szálláshely, a Családsegítő és a Védőnői szolgálat épületeinek energetikai korszerűsítésére került sor, a Széchenyi Terv Plusz program keretében, 221 999 999 Ft európai uniós támogatás segítségével. A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a. Az energetikai korszerűsítés szükségességét a Művelődési Ház, a Szálláshely, a Családsegítő és a Védőnői szolgálat épületeinek hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elérése indokolja. Az épületek energetikai korszerűsítését az Önkormányzat európai uniós forrásból valósította meg, a TOP Plusz „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívás keretében elnyert, TOP_Plusz-2.1.1-21-PT1_2022_00008 „Épületenergetikai fejlesztések Tóalmáson” című projektjének keretében. A fejlesztés célja egy komplex energetikai korszerűsítés volt, melynek eredményeképpen a fejlesztési elemek hosszú távon szolgálják majd az épületek rendszeres használóit.
A fejlesztéssel összesen 74,210 t/év üvegházhatásúgáz kibocsátás csökkenés érhető el az energetikai számítások alapján. Az egyes tevékenységek paraméterei az előzetesen felmért állapotoknak megfelelően, épületenként kerültek meghatározásra, így ennek megfelelően a Művelődési házban levegő-víz hőszivattyúval és kondenzációs gázkazánnal üzemelő radiátoros fűtési rendszer került kiépítésre.

Művelődési ház, TóalmásMűvelődési ház - Tóalmás

A Családsegítő Szolgálat külső falainak, a lábazatnak, valamint a padlásfödémnek a hőszigetelése, a régi, elavult ablakok cseréje valósult meg. Kondenzációs gázkazánnal üzemelő fűtés került kiépítésre, valamint egy 3,36 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítettek az épület tetejére.A Szálláshely épületének külső falai, valamint a padlásfödém hőszigetelése, csővezetékek cseréje és új fűtőtestek elhelyezése valósult meg. A régi, elavult ablakok, valamint az üvegezett ajtók cserére szorultak. Az épület melletti területre pedig egy 6,72 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítettek. A Védőnői szolgálat pincefödémje kapott hőszigetelést ezen felül pedig egy kondenzációs gázkazánnal üzemelő radiátoros fűtési rendszer került kiépítésre. Továbbá egy 3,92 kWp teljesítményű napelemes rendszert telepítettek az épület tetejére.

A kivitelezési munkálatok mellett képzés keretein belül az épületek állandó használói oktatásban részesültek az alkalmazott megoldásokról, a helyes üzemeltetés szabályairól, valamint a beruházás környezeti hozadékairól. A projekt keretében a fentieken túl akadálymentesítésre is sor került.
Az energetikai felújítás befejezése 2024. március 4-én a Szálláshely épületének műszaki átadás-átvételével fejeződött be.
A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt az önkormányzat honlapján, a https://www.toalmas.hu/ oldalon olvashatnak.