Matthias Rataiczyk kiállítása

2010. április 9. és május 16. között mutatja be a váci Tragor Ignác Múzeum Görög Templom Kiállítóhely Matthias Rataiczyk (Halle/Saale - Németország) képzőművész munkáit. Matthias Rataiczyk és a váci Tragor Ignác Múzeum együttműködése több évre tekint vissza. A művész 2008-ban járt először Vácon, hogy megtekintse a híres váci domonkos kriptalelet-együttest. A látogatás eredménye egy, a váci múmiákról készült festmény-ciklus lett. A múlt évben a kriptalelet-anyagból rendezett kiállítás vendégszerepelt Halléban. A most bemutatásra kerülő, „Memento mori” című kiállítás központjában a művész legújabb, váci vonatkozású festményei és rajzai állnak.

08_Vac_Mann20mit20MFCtze_6308_Vac_Mann20mit20MFCtze_63Matthias Rataiczyk évek óta foglalkozik prehistorikus kultúrákkal, és világszerte tanulmányozta a temetkezési kultúrák emlékeit. Munkáinak igénye és célja nem néprajzi, sem nem régészeti természetű. Matthias Rataiczyk nem dokumentál, és nem osztályoz, hanem sajátos művészi ranggal és kifejezéssel átváltoztatja a „kutatási eredményeit” rajzzá és képpé. A magas minőségű rajzművészetről tanúskodó munkáihoz különleges kézzel merített papírt és papiruszt ugyanúgy használ, mint vásznat és fát.

A kiállítás a művész mintegy 25 művét mutatja be. A művész monográfusa, Christin Müller-Wenzel művészettörténész (Halle/Saale - Németország) méltatja a munkáságát a kiállítás-megnyitón, 2010. április 9-én 17 órakor.

 

Matthias Rataiczyk életrajza

Matthias Rataiczyk a németországi Halléban (Saale) született, ott végezte iskoláit és jelenleg is ott él.

Művészeti tanulmányait a hallei Burg Giebichenstein Ipari Formatervezői Főiskola képző- és alkalmazott művészet szakán végezte, többek között Inge Götze volt a mestere. A diploma és egy kiegészítő képzés után szabadfoglalkozású művészként dolgozik Halléban.

1995-ben jár először tanulmányúton Marokkóban – ekkor készül Marokkó I. sorozata.

Három évvel későbbi, második útjának emléke egy második, festményekből és rajzokból álló sorozat.

1997-ben a mexikói Yucatán-félszigeten volt tanulmányúton - ennek művészi átdolgozása a Mexikó sorozat keletkezése.

1997-ben a trentoi Villa Agneto vendégműtermében készült egy monotípiákból álló sorozata.

1999-2000-ben tanulmányúton járt Thaiföldön, ekkor kezdődik az ázsiai kultúra feldolgozása: a „Lopburi falai”sorozat és a „Thaiföld ciklus” keletkezése.

Kambodzsai, thaiföldi és laoszi tanulmányutak következtek. Festményeken és rajzokon mutatja be Angkort. 2002-ben Bangkokban a Silpakorn Egyetemen bemutatják ázsiai képeinek egy válogatását. Burmai tanulmányút. 2004-ben tanulmányút Kínában és Hongkongban. Látogatás a xian-i ásatáson. Az út kapcsán készül egy festményekből és rajzokból álló sorozat.

2005-ben újból Szicíliába utazik, ott meglátogatja Palermót és a Kapucinus sírkamrákat.

Ekkor kezdi a „Múmia” téma feldolgozását. Utazások következnek Vácra. Rajzok készülnek az ottani múmia leletekről.

2008-ban tanulmányi célból egy hónapig tartózkodik Peruban. Ott meglátogatja a Leymebamba Múzeumot – és az ott őrzött zsugorított csontvázakat. Legújabb képei és rajzai ezeket a perui múmiákat ábrázolják.

A "Talstrasse" e.V. művészeti egyesület alapító tagja.

 

www.pestmegye.hu