• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Album Pest megye múltjáról

Dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke a Képek a múltból című album bemutatójával kapcsolatban elmondta, hogy a kötet sokat segíthet abban, hogy megértsük és földolgozzuk a sok évszázadra visszanyúló múltunkat, történelmünket.
- A maga nemében példátlan könyv bemutatójára került sor. A kötet az elmúlt évek régészeti feltárásait ismerteti. Miért fontos ez?
 
- Csak akkor tudunk jövőt építeni, ha ismerjük, elfogadjuk és megbecsüljük a múltunkat. Csak akkor találhatunk választ a jelen kérdéseire, problémáira, ha minél pontosabban ismerjük a történelmi idők válaszait a hasonló sorskérdésekre. Egy ilyen kötet, amely olyan ritka szakkönyv, amely nem csak szakemberek számára érthető, sokat segíthet abban, hogy megértsük és földolgozzuk a sok évszázadra visszanyúló múltunkat, történelmünket. Jól mutatja, hogy ez mennyire fontos az, hogy még be sem mutattuk a kötetet, csak a sajtómeghívó ment ki, de máris érkeztek megrendelések hozzánk a megyéből, például a helyi könyvtárakból. Máris siker ez az album. Az pedig külön öröm és elismerésre méltó, hogy a magyar nyelvű kiadással egy időben angol nyelven is megjelent a kötet.
 
- Miért érzi fontosnak, hogy személyesen is jelen legyen e kötet bemutatóján, nagy sújt adva ezzel ennek?
 
- Mert valódi érték ez a könyv. Nem az én jelenlétem adja meg ennek a súlyát, hanem a páratlanul gazdag tartalma. Tessék kézbe venni, lapozgatni, olvasgatni ezt a szép kötetet. Érthető, világos, olvasmányos, gyönyörű fotókkal teli. Gratulálok és egyben köszönöm a megyei múzeum munkatársainak és igazgatójának, Kálnoki-Gyöngyössy Mártonnak ezt a munkát. Külön öröm számomra, hogy a kötetben nem csak a leletek képei kaptak helyet, hanem mindazok is belekerültek a könyvbe, akik a terepen dolgoztak. A valódi dicsőség az övék, méltó, hogy róluk is szól a Képek a múltból című album. Bízom benne, hogy hamarosan újabb hasonló színvonalú alkotásokkal örvendezteti meg a Pest megyében élő embereket a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága!
 
Dr. Szűcs Lajos és Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton az eseményenDr. Szűcs Lajos és Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton az eseményen