• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Pusztai Dezső lett Pest vármegye díszpolgára

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet vezetője a Vármegyenapon vette át az elismerő díjat.

Pest Vármegye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4. napját Megyenappá nyilvánítja, annak emlékére, hogy Pest-Pilis-Solt vármegyét 364 évvel ezelőtt, 1659. december 4-én alapították. A Vármegyenap különleges jelentéssel bír a számunkra. A vármegye újjászületésére emlékezünk, és közösségünk ünnepét tartjuk meg együtt, a vármegye 187 településéről érkező emberekkel és mindazokkal, akikhez különleges kapcsolat fűz bennünket. Ekkor köszönetet mondunk mindazoknak, akik a hivatásukban vagy a mindennapokban képesek voltak a példamutató tettekre, az átlagon felüli teljesítményekre.

unnepsegSzabó István elnök beszéde a Díszteremben

Az ünnepséget Csenger Tibor, a Nyitra megye alelnöke nyitotta meg, majd Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntötte a vendégeket.

Szabó István úgy fogalmazott, hogy „...büszkék vagyunk a Megyenapra. Mert ma nem csak a nemzet legnagyobb alakjaira emlékezünk. Nem csak azokra az emberekre, akik nemzeti ipart, tudományt, hidat és vasutat építettek. Szabad és szuverén Magyarországot. Mi azokra vagyunk igazán büszkék, akik átvették a feladatot. Önökre, akik bebizonyították, hogy nemzet ma is él. Amikor méltó módon, és felelősséggel haladnak tovább az elődök által megkezdett úton, együtt építve városokat és közösségeket, a magyar nemzet sorsát és jövőjét." Beszédét azzal zárta, hogy megköszönte a díjazottak munkáját, akik példát mutattak minden itt élő embernek, hogy milyen értéket teremt a szakmai kiválóság, az emberfeletti teljesítmény és a szilárd akarat.

Pest Vármegye Közgyűlése Díszpolgári címet adományozott dr. Pusztai Dezső részére több évtizedes gyógyító tevékenysége elismeréséül.

Takats Pusztai Szigetvari SzaboPusztai Dezső díszpolgár (balról a második)

Pusztai Dezső 1989-ben szerzett általános orvos diplomát. 1990-ben a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet Szemészeti osztályán kezdte pályafutását, 2008-tól az intézmény vezetője lett. Pusztai Dezső magasszintű szakmai hozzáértése, személyes elkötelezettsége, példamutató orvosi és vezetői teljesítménye révén kiemelkedő szerepet játszik a Pest vármegyében élő emberek gyógyításában és egészségmegőrzésében. A biztonságos betegellátás mellett az új lehetőségek keresése kiemelkedően fontos számára. Pusztai Dezső részére elismerésként 2015-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet" adományozott, ugyanebben az évben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Pest Megyei Területi Szervezete „Pest Megye Hivatásáért Díjban” részesítette. 2022-ben Abony Város Díszpolgára lett. Pusztai Dezső személye és tevékenysége példaként állítható az egészségügyben dolgozók számára.

A közgyűlés Pest Vármegyéért Emlékérmet adományozott Tuzson-Berczeli Péter részére a vármegye művészeti-kulturális életét gazdagító tevékenysége elismeréseként.

2Tuzson-Berczeli Péter átvette a Pest Vármegyéért Emlékérmet

A marosvásárhelyi születésű művész alkotói tevékenységével hitelesen szolgálja a Kárpát-medence összmagyar összetartozás eszmeiségét és az anyaországgal való egységét. Tuzson-Berczeli Péter több mint három évtizedes kimagasló alkotói tevékenységével és közösségi munkájával nagyban hozzájárul a hazai és határon túli művészeti értékek gyarapításához. 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, 2022-ben Magyarország köztársasági elnöke a kiemelkedő alkotóművészeti pálya és művészeti közéleti tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkereszttel tüntette ki.

A közgyűlés Pest Vármegyéért Emlékérmet adományozott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat részére a törökországi földrengés mentőakciójában mutatott helytállásukért, az emberi élet megőrzése, és a veszélyhelyzetek elhárítása érdekében tett erőfeszítéseik elismeréseképpen.

3Balázs László a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke átvette az emlékérmet (középen)

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 2006-ban jött létre, jelenleg 38 ember dolgozik önkéntesként a szolgálatnál. A törökországi földrengés mentési munkálataihoz húsz emberük utazott el, négy mentőkutyával.
A Szolgálat a többi magyar hivatásos és önkéntes mentőszervezettel kiegészülve hat nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól.
A belügyminiszter a Törökországban bekövetkezett földrengés okozta katasztrófa következményeinek felszámolása során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel aranyfokozatát adományozta a Kutat-Mentő Szolgálatnak idén márciusban. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat törekszik arra, hogy felkészültségével és a meghatározott feladatok szakszerű végrehajtásával vívja ki a szakma elismerését.
A díjat Balázs László, a szolgálat elnöke vette át.

Pest Vármegye Közgyűlése Pest vármegye külkapcsolataiért elismerést adományozott Csenger Tibor részére a Nyitra megye és Pest vármegye közösségeit erősítő szakmai, társadalmi és emberi kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért.

4Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke átvette a Pest Vármegye külkapcsolataiért elismerést (középen)

Csenger Tibor, 2018-tól Nyitra megye alelnöke, a Pest Megye Önkormányzata és Nyitra Megyei Önkormányzat által alapított Pontibus Európai Területi Társulás felügyelőbizottságának elnöke. Csenger Tibor elkötelezett, fáradhatatlan munkájával jelentős szerepet töltött és tölt be Pest vármegye és Nyitra megye határtérségének gazdasági és társadalmi fejlesztésben, a települési önkormányzatok és más szervezetek határon átnyúló együttműködéseinek kialakításában, a Pontibus EGTC projektjeinek támogatásában. Munkája során az összefogás, az együttműködés, az innováció szellemét hozta magával, és kiemelkedően fontosnak tartja közösségi összetartozást a határtérségben.

Pest Megye Közgyűlése Pest Vármegye Művészetéért Díjat adományozott ifj. Szlama László részére a kultúra megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.

5Ifj. Szlama László (balra) átveszi a Pest Vármegye Művészetéért Díjat

Ifj. Szalama László Junior Príma díjas népzenész, a Népművészet Ifjú Mestere 11 éves kora óta muzsikál, első dallamait édesapja vezetésével a dabasi Kossuth Művelődési Központ Kéknefelejcs citera csoportjában tanulta. 2016-ban szerezte meg mester diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi pengetős tanár szakán. Több állandó fomációjával népszerűsíti hangszerét itthon és külföldön egyaránt. A színpadi munka mellett részt vesz a népzene tanításában is, koboz és citera oktatással. Beválasztották a La Femme 50 tehetséges magyar fiatal programjába. Zenekarai a Bordó Sárkány, PásztorHóra, Boró-Szlama, és a Holddalanap zenekar.

Pest Vármegye Közgyűlése Év gazdálkodója Díjat adományozott Petrovicz Sámuel részére az állattenyésztés és feldolgozás területén elért kimagasló eredményeinek elismeréséül.

6Petrovicz Sámuel az év gazdálkodója (középen)

Petrovicz Sámuel Csőváron él, több mint 40 éve vállalkozó. Munkáját egyéni fuvarozással kezdte, ma már több ágazatban tevékenykedő cégeket és gazdaságokat irányít. Lakóhelyének és környékének a legnagyobb agrárvállalkozója és munkaadója. Két gyermekével és feleségével közösen működtetik a családi gazdaságukat. Jelenleg 1600 hektár területen folytatnak szántóföldi növénytermesztést, mellette állattartással is foglalkoznak. Erre a tevékenységre alapozva épült a húsfeldolgozó üzem, és a vágóhíd, ahol elsősorban saját nevelésű állatok feldolgozása zajlik az üzemben. Tevékenységét a folyamatos megújulás, az új dolgok alkalmazása jellemzi. Több helyi civil szervezet alapítója, és támogatója.

Pest Megye Közgyűlése Év Iparosa Díjat adományozott Andrész Zoltán részére vállalkozásában és a cukrászat területén elért sikerei elismeréseképpen.

7Andrész Zoltán (középen) az év iparosa

Andrész Zoltán cukrász Biatorbágyon él családjával, ahol több mint 25 éve nyílt meg az Andrész cukrászda. Később Budakeszin és Budapesten is nyitott üzletet. Folyamatosan szakmai képzéseken vesz részt: Olaszországban fagylalt kurzusokon, Belgiumban csokoládé és desszert akadémián. Emellett tanulók gyakorlati képzését vezeti, és cukrászok mestervizsgáztatását végzi. 2001-ben az „Év Fagylaltja” az általa megálmodott „Monaco” fagyi volt. Filozófiája, hogy szakmailag mindig az újat kell keresni, de soha nem szabad elfelejteni a hagyományos dolgokat.

A közgyűlés Év Kisvállalkozója Díjat adományozott a Lunczer Pálinkaház részére a minőségi élelmiszerek népszerűsítésében, a hagyományok megőrzésében és megújításában elért sikerei elismeréseként, mellyel hozzájárult közössége és a helyi gazdaság fejlődéséhez.

8A Lunczer Pálinkaház nevében Lunczer Attila (középen) átvette az Év Kisvállalkozója Díjat

Mi mutatná jobban az elhivatottságot, mint az, hogy valaki 60 évesen újra iskolapadba üljön, hogy megvalósíthassa álmait a legmagasabb szinten. Lunczer Attila pontosan ezt tette. Szeretett volna minőségi pálinkát készíteni, hogy abban mások is megtalálhassák a gyümölcs igazi csodáját, ezért 2014-ben létrehozta a Lunczer Pálinkaházat. Pálinka blendjei és esszenciái, ginjei és fűszeres párlatai új ízeket, új színeket, új lendületet vittek vele a hazai főzdék világába. 2022-ben Fürtös Meggy pálinkája az Agrárminisztérium pálinkája címet is megkapta. Szakmai oktatási vezetőként igyekszik tapasztalatát, tudását átadni a következő generációknak is. Felesége, lányai és fia is a pálinkaház tagjai, közösen végzik a mindennapi feladatokat. A díjat Lunczer Attila tulajdonos vette át.

Pest Megye Közgyűlése Év Polgárőre Díjat adományozott Pálházy Imre részére személyes példamutatása, az Érden élő emberek biztonsága és a helyi közösség fejlődése érdekében vállalt erőfeszítései elismeréseként.

9Pálházy Imre (középen) az év polgárőre

Az Érd Városi Polgárőr Egyesület korábbi elnöke hosszú éveken át kiemelkedő munkát végzett a város közbiztonságának javítása érdekében. Önzetlen és segítőkész támogatásával jelentősen hozzájárult a polgárőr irodák létrehozásához és aktívan vett részt azok működtetésében. Jelentős szerepe volt a lakosság tájékoztatását szolgáló akciók kidolgozásában és megvalósításában. Vezető tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a városban kölcsönös bizalmon alapuló, jó együttműködés valósuljon meg a rendőrség, az önkormányzat és a polgárőrség között. A nap 24 órájában a lakosság rendelkezésére áll, bármely felmerülő problémában igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak.

Pest Megye Közgyűlése Év Tűzoltója Díjat adományozott Gallai Balázs Krisztián részére a közösség biztonságát fenyegető helyzetekben mutatott helytállása, az emberi élet megőrzése, és a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében tett erőfeszítései elismeréseképpen.

10Gallai Balázs Krisztián (középen) az év tűzoltója

Gallai Balázs Krisztián a Szentendrei Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka. Munkáját felelősségteljesen, magas színvonalon végzi. Szakmai felkészültsége kivételes. A rábízott feladatokat maradéktalanul, pontosan, megbízhatóan hajtja végre. Megszerzett szakmai ismereteit jól kamatoztatja, tapasztalatai átadásával jelentősen segíti az állomány tagjainak munkáját. 2011-ben a Belügyminisztériumtól a vörösiszap katasztrófánál nyújtott helytállásáért kapott rendkívül érdem jelet. 2022-től a leányfalui önkéntes tűzoltók mentora. Nagy lelkesedéssel tanítja az ifjú tűzoltó jelölteket. Kollégái bármikor számíthatnak rá, nem csak munkahelyi, hanem magánéleti problémáikkal is. Számára ez nemcsak munka, hanem egyben a hivatása is.

A közgyűlés Nemzetiségekért Díjat adományozott Majer György részére a német nemzetiségi kultúra közvetítésében elért eredményeiért, mellyel hozzájárult a német-magyar kulturális összetartozás erősítéséhez.

11Majer György (középen) átvette a Nemzetiségekért Díjat

Majer György az 1990-es években kezdte meg pedagógiai munkáját Újhartyánon majd igazgatóként vezette a helyi általános iskolát. Az ő nevéhez fűződik a német nemzetiségi iskola létrehozása, a nemzetiségi oktatás megalapozása. Javaslatára lett a néptánc a népismereti órák szerves része, hagyománnyá vált nemzetiségi programokat indított el. Ő alapította meg a Hercel német nemzetiségi tánccsoportot. 2022-ben elnyerte a német nemzetiségi pedagógus díjat is. Jelenleg nemzetiségi tanítóként dolgozik az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában. A város sváb hagyományainak megőrzésében, továbbvitelében kevesek vállaltak akkora szerepet, mint ő.

A közgyűlése Pest Vármegye Környezetvédelméért Díjat adományozott Pfeifer Rikárd részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

12Pfeifer Rikárd (középen) átvette a Pest Vármegye Környezetvédelméért Díjat

Pfeiffer Rikárd munkájának köszönhetően több száz illegális hulladéklerakót számoltak fel. A Ráckevei-Duna természetvédelmi területeinek bővülése többek közt az ő tevékenységének is köszönhető, a Vesszőzátony-sziget védetté nyilvánításában jelentős szerepe volt. A természetvédelem a hobbija, és az élete. A Ráckevei-Dunán 2020-ban történt szennyezés megszüntetésében és az elkövető felderítésében is jelentős szerepet vállalt.
Közösségépítő munkája során a többi civil szervezettel és a természetvédelem szakembereivel is kiváló kapcsolatot ápol, amelynek eredménye a kiemelkedő környezetvédelmi tevékenység, a szemléletformálás mind a városlakók, mind a településre látogatók esetében.

A közgyűlés Pest Vármegye Környezetvédelméért Díjat adományozott az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület részére környezetvédelmi tevékenysége elismeréseként.

13Az egyesület elnöke dr. Palkó Zsolt (középen) átveszi a Pest Vármegye Környezetvédelméért Díjat

Több mint 20 éve Érd természeti, épített és kulturális értékeiért tevékenykednek. Egyik legismertebb projektjük a Klímapark, amely hűsítő zónaként és közösségi térként funkcionál Érd Fenyves-parkváros szívében
A 3 hektáros park bemutatja a klímaváltozás több vonatkozását, amelyekre megoldásokat is javasol. Például a vízkörforgást, patakkal és mikrodomborzattal; illetve, hogy milyen egy igazán dús, természetes jellegű és ökologikus terület. A park kialakítása még inkább megvalósítja azon céljaikat, amelyek a környezetvédő szemlélet és magatartásforma kialakítására és terjesztésére, az emberek környezeti öntudatra ébresztésére, társadalmi összefogás elősegítésére irányul. A díjat dr. Palkó Zsolt elnök vette át.

A közgyűlés Kulturált Települési Környezet Díjat adományozott Ipolytölgyes Község Önkormányzata részére a a sok éves tudatos közterület-fejlesztéséért.

14Radnai Bertalan a település polgármestere (középen) vette át a díjat

Ipolytölgyes egy 394 fős népességű kis falu az Ipoly mentén, ahol a lakosság közel egyharmada fogyatékkal él. Épp ezért jelentős az Önkormányzat sokrétű szolgáltatást nyújtó tevékenysége. Ilyen az ingyenes szerszám és gépkölcsönzés; a járdákat takarítása, és a kerti munkák elvégzésében nyújtott segítség. Az összes önkormányzati tulajdonban lévő utca aszfaltburkolatot kapott, a település főutcáját kiszélesítették, a járdák is szilárd burkolattal lettek ellátva, és ahol szükséges volt – a Szent Erzsébet Otthon fogyatékos, mozgássérült lakóira gondolva – szélesebb járdákat alakítottak ki. A közterületek, a közforgalmú bejáratok, de még a buszmegállók is akadálymentesítettek. Felszámolták az illegális hulladéklerakó helyeket, átvállalták a lakossági szemétszállítás díját a lakosságtól, így jelentősen csökkentve a további illegális lerakást. Az önkormányzat átlagon felüli segítséget nyújt az ott lakóknak, a megvalósult beruházásokon pedig érezhető a tudatos és határozott település-irányítás. A díjat Radnai Bertalan polgármester vette át.

A Pest Megyei Népművelők Egyesülete 1996-ban alapította a Feketedió díjat, amely a Vármegyeháza Díszudvarában egykor állt fáról kapta a nevét. A díjat azok a közművelődési szakemberek nyerhetik el minden évben, akik kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtottak.

Az egyesület elnöksége Feketedió díjat adományozott Kis Tóth János Wlassics Gyula-díjas népművelőnek, a vecsési Bálint Ágnes Közművelődési Központ igazgatójának.

15Kis Tóth János (középen) átvette a Fekete Dió díjat

Kis Tóth János 32 éve dolgozik a kultúraközvetítési szakmában, kezdetben, mint a vecsési József Attila Művelődési Ház művelődésszervezője, 25 éve pedig mint annak igazgatója. 2013-tól a jogutód Bálint Ágnes Kulturális Központ vezetője, menedzsere. Aktívan részt vesz a szakmai közéletben: elnökségi tagja a Pest Megyei Népművelők Egyesületének, kuratóriumi elnöke a Vecsés Közművelődéséért Alapítványnak. Intézménye rendezte meg 2016-ban a Magyar Népművelők Egyesülete XXXIII. Országos Vándorgyűlését. Több olyan városinak induló nagyrendezvény létrehozója, amelyek országos érdeklődésre is számot tartanak. Ezek közül a legjelentősebb az évente megrendezett Bálint Ágnes Mesefesztivál és Gyermeknap; és a Vecsési Káposztafesztivál. A díj: vörös márvány posztamensen bronz kisplasztika, Janzer Frigyes Munkácsy díjas szobrász alkotása.

Perjéssy Barnabás a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár volt közművelődési igazgatója, a Dunaparti Művelődési Ház, a Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei és a Szentendrei Teátrum egykori igazgatója, Szentendre kulturális életének emblematikus személyisége. A Perjéssy Barnabás-díjat azok a fiatal, Pest megyében dolgozó szakmai munkatársak kaphatják, akik olyan új, innovatív kezdeményezéseket, módszertani ötleteket valósítottak meg a közművelődési intézményekben, amelyek a fiatalok kulturális életének fejlődésében meghatározó jelentőséggel bírnak, elősegítve egy adott településen a fiatalok szabadidejének kulturált eltöltését.

2023-ban első alkalommal adták át a díjat, amelyet az egyesület elnöksége Péter Gábor Szilveszternek, Bugyi nagyközség Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár igazgatójának ítélt oda.

16Péter Gábor Szilveszter (középen) átvette a díjat

Péter Gábor Szilveszter 11 éve dolgozik a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtárban. Kezdetben, mint kulturális szervező, majd az Integrált Közösségi Színtér munkatársa, öt éve pedig mint annak igazgatója.
Innovatív elképzelésük az volt, hogy a helyi gyermekeknek a régi hagyománnyal büszkélkedő, nagy sikerrel működő népzenei képzésen túl, alternatívát biztosítsanak arra, hogy a zene más területeit is megismerhessék. Így jött létre 2018-ban az egyik legnagyobb létszámmal működő művészeti csoportjuk, a Bugyi Könnyűzenei Iskola, „RockSuli”. Az iskola rövid működése óta nagy eredményeket mondhat magáénak: létszáma folyamatosan bővül (már 60 fő), a gyermekek részvételével az ország egyik legismertebb stúdiójában készítenek lemezfelvételeket, professzionális körülmények között léptek fel élőben a Szent Iván éji programon. A díj a névadó portréját ábrázoló plakett, Janzer Frigyes Munkácsy-díjas, érdemes művész alkotása.

A Pest Vármegye Népművészetérét díjat olyan személyek és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel a megye szellemi kulturális örökségéért, hagyományainak megőrzéséért, átadásáért, élővé tételéért kiemelkedően sokat tesznek.
A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Vármegye Népművészetéért díjat adományozott a Tápiómente Táncegyüttes részére.

17Az együttes vezetője Vámos László (középen) vette át a díjat

A nagykátai Tápiómente Táncegyüttes 1968-ban alakult meg Domján Lajos vezetésével. Központi küldetésük a térség fiataljainak felkarolása, népművészeti közösség megalkotása, illetve a Kárpát-medence magyarlakta falvainak táncai mellett szűkebb hazájuk, a Tápió mente néptáncának bemutatása. Az elmúlt félévszázadban közel 40 országban léptek fel több mint 100 alkalommal. Számos hazai és nemzetközi elismerést szerezett a közel 140 fős, több generációs együttes. Színpadra vitték a Tápió mente autentikus néptáncát, népviseletét, népdalait és népzenéjét Bartók a Tápió mentén címmel; Vámos László, az együttes művészeti vezetője, Harangozó Gyula díjas táncművész, koreográfus irányításával. A díjat Vámos László, az együttes vezetője vette át.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Vármegye Népművészetéért díjat adományozott a Tarsoly Zenekar részére.

18Bencze Balázs (balról második) és Böröcz Balázs (jobbról a második) vették át a díjat

A Tarsoly zenekart 2010-ben, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói alapították, azóta számos díjat és elismerést érdemeltek ki. A zenekar fennállása óta rendszeres kísérőként szerepel hazai szóló tánc és koreográfia versenyeken, nyaranta pedig az EFOTT Fesztivál nagysikerű Muzsika Szigete színpad házigazdájaként találkozhat velük a közönség. A zenélés számukra nem csak a hobbi, hanem a szakmájuk is. Hisznek abban, hogy zenélni közösen a legjobb, ahogy hallgatni is együtt az igazi, hiszen a közösség teszi szinte földöntúlivá a muzsikálás keltette érzést. A zenekar tagjai: Bencze Mátyás, Böröcz Balázs, Hornich Thomas, Jobbágy Bence, Margetán Máté, Blaskó Norbert. A díjat Bencze Mátyás és Böröcz Balázs vette át.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Vármegye Népművészetéért díjat adományozott Heiger Fábián Fanni részére.

19Heiger-Fábián Fanni (balra) átveszi a díjat

Heiger Fábián Fanni életét egészen kicsi gyermekkorától kezdve a népművészet, a néptánc tölti be. A Forrás Néptáncegyüttes meghatározó, kiemelkedő tehetségű táncosa volt. Az együttesben eltöltött évek során nem csak táncosként, hanem a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál szervezőjeként is hittel és kitartással szervezte a fesztivált. Néptáncpedagógusként is figyelemre méltó a teljesítménye: jelenleg a gödöllői Urban verbunk Junior együttes néptáncpedagógusa. A Magyarok Öröksége Alapítvány igazgatójaként a Forrás Néptáncegyüttes a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál mindennapjaiért felel.

A Közép-Magyarországi Folklórszövetség Pest Vármegye Népművészetéért díjat adományozott Ament Éva részére.

20Ament Éva (balra) átveszi a díjat

Ament Éva eredeti végzettsége alkalmazott grafikus. 1994 óta foglalkozik bútorfestéssel. Munkáira alapvetően két vonal jellemző: egyrészt a tradicionális népi bútorfestés, másrészt a régi füveskönyvek világa.
Feldolgozta gyermekkora kistérségi festett bútorait, melyeket 19 település 45 babaházával a „Festett mesék” címmel állított ki. Babaházai láthatóak voltak számos Pest vármegyei településen. Munkái többségét a templomkazetta-festés teszi ki, melyhez évtizedek óta sok-sok anyagot gyűjtött. Tíz évig szervezte az országos Értékmentő Tábort, melynek alkalmával összefogta a Kárpát-medence bútorfestőit is. Ament Éva az Iharos Népművészeti Egyesületnek a vezetője.

A Nemzeti Művelődési Intézet fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körű elismerését fejezze ki azon Pest vármegyei civileknek, akik közösségépítő tevékenységet végeznek településükön nem hivatalos munkájuk keretén belül, hanem magánemberként, a szabadidejükben. 2023-ban Pest Vármegye Önkormányzata és a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Vármegyei Igazgatósága közös díjat alapított ennek elismerésére. A díj elnevezése: Kék Madár-díj, mely szimbolikájában utal az Intézet logójára, valamint a népművelés jegyében fogant sajátos műfajra, melyben a népi alkotóerő jelenik meg.

A Kék Madár-díjat idén Csepilek Istvánné vehette át.

21Csepilek Istvánné (középen) átvette a Kék Madár-díjat

Csepilek Istvánné Zsámbékon született, és azóta is ott él. Mai napig aktívan és fáradhatatlanul dolgozik a helyi közösségért, szerepet vállal a település kulturális életében. Elindítója volt a Homoródmenti településekkel történt kapcsolatfelvételnek. Ennek köszönhető, hogy 1991-ben megalakult a Zsámbék és környéke Erdélyi Baráti Kör Egyesület. melynek elnöke is volt. A baráti kör többek között erdélyi gyermekek zsámbéki nyaralását is szervezte, emellett viseletkiállítás, erdélyi fafaragás, hangszer kiállítás, gyógynövényklub és színházi előadás is megvalósulhatott a kapcsolatnak köszönhetően. Az ő ötlete nyomán született meg a mai napig népszerű Nyakas Néptáncgála is. Csepilek Istvánné igazi közösségben gondolkodó ember, széleskörű közéleti, kulturális munkája olyan értéket képvisel, amellyel méltón érdemelte ki a díjat.

Fotó: Fényes Gábor

www.pestmegye.hu