Tájház és gyűjteménye, Perőcsény

Tájház és gyűjteménye, Perőcsény

A Perőcsény Felszabadulás tér 9. szám alatti régi portát, nagyszülei lakóházát – parasztbarokk bútorzatával együtt – a lokálpatrióta érzelmű örökös még az 1990-es évek elején ajándékozta a községnek. Az önkormányzat kezdettől fogva faluház kialakítását tervezte benne, de évek múltával az épület állaga egyre romlott, s nem voltak anyagi eszközei helyreállítására. Az ezredforduló tájékán holland telepesek gyűjtéséből, adományából a Perőcsényért Alapítvány teremtett pénzügyi alapot az épület sorsának jobbrafordítására, s vásárolta meg a portához tartozó 1500 m2-es telket, a rajta lévő épületet pedig az önkormányzat az Alapítványnak adományozta.

perocseny tajhaz

A 19. századbeli háromosztatú, sárba rakott kőfallal és pórfödémmel épült falusi házat, a vele egy tető alatt lévő kamrát és istállót 2004-ben műemlékké nyilvánították. A felújítás Buglya Sándor kezdeményezésére 2007-ben a rossz állapotú épületszerkezetek javításával kezdődött, majd visszaépítették a szabadkémény aljából nyíló külső kemencét és a hiányzó nyílászárókat. Az ereszalját, a padkát újratapasztották, szegélyét helyi kövekből rakták ki. Helyreállították a terméskő lépcsőket, a kutat, újraépítették az udvart lezáró összeroskadt gabonáskamrát, melynek oromfala az eredeti mintájára vesszőfonatból készült. Mindvégig tájegységünkre jellemző anyagokat és építési technológiát használtak, a bontott cserépből készült kúpcserepeket is disznószőrös kikenéssel rögzítették. Megtartották a döngölt földpadlókat, a falakat kézzel tapasztották, meszelték. A teleknek a házzal átellenes oldalán lehetőség nyílt egy régi hidasól, méhes és kukoricagóré felállítására is. Megkezdődött egy kocsiszín, és a további tervekben szerepel a domboldalban a kulturális programok számára kis nézőtér kialakítása.

A perőcsényi tájház az összefogás jelképe is lehet – helyi, elszármazott és a letelepedett üdülő lakosság, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium diákjai, tanárai – ugyanakkor a műemlék-helyreállítás szakmai szempontból is példaértékű. Építtető: Perőcsényért Alapítvány; tervező: Kátai Éva építészmérnök; a felújítási munkákat irányította: dr. Buglya Sándor; műemlék felügyelők: Fehér Judit, Zsanda Zsolt.

perocseny tajhaz2

A tájház nemcsak a népi építészet helyi hagyományainak megőrzése miatt érdekes, a múlt emlékeinek megóvása, bemutatása szempontjából legalább ennyire értékes a benne található gyűjtemény is. Ennek létrehozásában meghatározó szerepet játszott Pásztor Csaba, aki tizenéves korától céltudatosan gyűjtötte a falu tárgyi emlékeit – első bemutatásuk színtere a művelődési ház egykori mozigépháza – és folklórját. A gyűjtést lelkes helyi asszonyok folytatták, Darányi Lászlóné Seres Eta vezetésével. A tájház területén található tárgyak, fotók, könyvek mind-mind perőcsényi eredetűek.

2009-ben a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület oklevéllel ismerte el a közösség munkáját és a legszebb helyi védelem alatt álló épület témában első hellyel jutalmazta a Perőcsényi Tájházat.

Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének – ICOMOS – bizottsága minden évben kiosztja a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2014-ben a perőcsényi Tájházat részesítette ICOMOS-díjban a példaértékűen helyreállított fertődi Esterházy-kastély egykori marionettszínháza és a szekszárdi megyeháza mellett.

www.pestmegye.hu

 

Ajánló az Értéktárból...

facebook

net4eu

foodwave